НАРОДНИЙ ДЕЛІКАТЕС ЧИ ІСТОРІЯ КОВБАСИ “ЛІКАРСЬКА”

Історія виготовлення ковбасних виробів бере свій початок з незапам’ятних часів. На протязі багатовікової історії ковбасної справи було розроблено та вироблено велику кількість різних ковбасних виробів та м’ясних продуктів, однак далеко не всі отримали таке всенародне визнання, яке отримала варена ковбаса “Лікарська”.
Історія цього продукту налічує понад 70 років, і, не зважаючи на різні перешкоди, всі ці роки ковбаса “Лікарська” є найпопулярнішим та найулюбленішим ковбасним виробом громадян.
Де ж бере свої витоки історія ковбаси “Лікарська”? Розглянемо детальніше етапи історії цього виробу.
- 1930 рік — формування технології ковбасного виробництва в СРСР, всі рецептури ковбасних виробів розробляються на основі російських та американських традицій, з урахуванням австрійських і німецьких особливостей виробництва.
- 1936 год — розробка рецептури ковбаси “Лікарська” спеціалістами Всеросійського науково-дослідницького інституту м’ясної промисловості за замовленням І.В. Сталіна створити продукт суспільний, масовий і ситний, призначений для “хворих з підірваним здоров’ям в результаті Громадянської війни та царського деспотизму”.
- 29 квітня 1936 року — розпорядження народного комісара м’ясної промисловості А. І. Мікояна про початок виробництва нового сорту ковбас, в тому числі й “Лікарської”, а також виробництво першої партії цих ковбасних виробів Московським м’ясопереробним комбінатом ім. А. І. Мікояна. Ковбаса “Лікарська” складається виключно з натуральних інгредієнтів: 70 % жилованої напівжирної свинини, 25 % жилованої яловичини вищого сорту, 3 % курячих яєць, 2 % коров’ячого молока з додаванням мускатного горіха та кардамону. Жилована свинина та яловичина – це м’ясо, відділене від дрібних кісток, сухожиль, хрящів, кровоносних судин та плівок, розділене на сорти в залежності від вмісту жирової та сполучної тканин. Рецептура, що має в основі лише м’ясо вищого сорту, залишається незмінною на протязі багатьох років.
- 1937 рік — пік слави вареної ковбаси “Лікарська”, виріб отримує визнання та любов широких верств споживачів, її визнають народним делікатесом.
- Кінець 1950-х років — в результаті проведення експериментів з відгодівлею тварин ковбаса втрачає свій первісний смак та аромат, оскільки під дією умов утримання худоби і якості кормів ніжне м’ясо свинини змінює свої первісні смакові характеристики.
- 1974 рік — внаслідок засухи 1972, коли через недостачу корму зарізали сотні тисяч голів великої рогатої худоби, в СРСР почалися перебої поставок сировини. В ДСТУ вводять деякі послаблення, які припускають додавання в м’ясний фарш до 2 % крохмалю, муки, чи замінника білка тваринного походження.
- Кінець 1980-х років — час усіляких добавок в харчові продукти. При виробництві ковбас використовується соєвий білок і каррагінани. Соєвий білок — це білок рослиного походження, який використовують в якості замінника м’яса, а каррагінан — природний згущувач, який отримують при переробці червоних морських водоростей.
- На сьогоднішній день — ковбасу “Лікарську” виробляють на різних м’ясокомбінатах, кожний з яких пропонує “Лікарську”, виготовлену за різними рецептами за допомогою індивідуальних технологій, пропонуючи різний смак та аромат.
Компанія “Золотой теленок” повертає традиційний смак ковбасним виробам, який ми пам’ятаємо з дитинства. Знаючи любов споживачів до ковбаси “Лікарська”, спеціалісти підприємства приділяють їй особливу увагу, і саме тому її виробляють в строгій відповідності з вимогами ДСТУ з виключно натуральних інгредієнтів. Завдяки використанню м’яса вищих сортів та натуральних компонентів варена ковбаса “Лікарська” від компанії “Золотой теленок” містить всі вітаміни і мінерали, необхідні для здорового та повноцінного життя, і, як наслідок, є дієтичним продуктом з пониженим вмістом жирів.
Прагнучи задовольнити найрізноманітніші смакові запити споживачів, спеціалісти компанії “Золотой теленок” пропонують декілька різновидів ковбаси “Лікарська”. Відмінність продуктів полягає у використанні різних оболонок, кожна з яких має ряд особливостей, які надають виробам індивідуальності.
- Ковбасу “Лікарську” в оболонці фібросмок виготовляють за технологією, елементом якої є копчення, завдяки якому ковбаса набуває традиційного смаку та тонкого аромату, знайомого з дитинства. .
- Завдяки оболонці амітекс ковбаса “Лікарська” має оригінальний зовнішній вигляд, а також надовго зберігає свіжість та особливий аромат.
- Ковбаса “Лікарська” в синюзі має апетитний вигляд та індивідуальну форму за рахунок природного малюнку самої оболонки. Застосування натуральної ковбасної оболонки є невід’ємною складовою високоякісного продукту.
- Ковбаса “Лікарська преміум” вирізняється поміж інших оригінальним зовнішнім виглядом. А застосування оболонки «вектор» дозволяє надовго зберегти корисні якості продукту. «Лікарська преміум» – це гордість підприємства, оскільки для її виготовлення використовується відібране м’ясо вищих сортів, а збалансоване сполучення спецій і прянощів підкреслює справжній смак натурального м’яса.
Компанія “Золотой теленок” рекомендує купувати смачну та корисну ковбасу “Лікарську”!